چند سالی هست که گروهی از مردم گمان میکنند که 7 آبان زادروز کورش بزرگ است. یکی از بدیهای پیشرفت فناوری این است که مردم کمتر به خواندن روی میآورند و زودباور شدهاند به سادگی در اینترنت میتوان باورهای مردم را دگرگون کرد هنگامی که تلاش میکنی که آنها را از ناآگاهی رها کنی خواهی دید که با تو پیکار میکنند و تو را نادان مینامند.
آیا 7 آبان زادروز کورش بزرگ است؟
در پاسخ به این پرسش باید بگویم نه. ما آگاهی استواری از روز و سال زایش کورش بزرگ (کورش بزرگ) در دست نداریم. اما میدانیم که او در 4 دسامبر 530 در نبرد با ماساژتهای وحشی کشتهمیشود. زادروز او را 576 یا 600 سال پیش از زایش مسیح میدانیم و از روزی که در آن زاده شده است تاکنون آگاهی درستی در دست نداریم.
اگر به زندگینامهی چهرههای سرشناس 1000 سال پیش هم نگاهی بیاندازیم خواهیم دید که دربارهی هنگام درست زایش یا مرگ برخی از آنها آگاهی درستی نداریم چه رسد به کوروش که سدهها پیش از زایش عیسی مسیح زندگی میکرده است. خوب است بدانید که آگاهی ما دربارهی هنگام زایش پیامبر اسلام نیز با تردید همراه است و برخی از اسناد گواهی میکند که پیامبر در سال عامالفیل زاده نشده است. و یا زرتشت پیامبر، ما دربارهی سال زایش او آگاهی در دست نداریم ولی میدانیم که در 6 فروردین زاده شده است.
7 آبان چه روزی است؟
همانگونه که میدانید یکی از بزرگترین رخدادهای زندگی کورش بزرگ، جنگ با پادشاه بابل و پیروزی بر اوست. او در روز 7 آبان سال 539 پیش از زایش عیسی، به بابل گام نهاد. در هنگام زندگانی کوروش اگر پادشاه یا فرماندهی بر سرزمینی پیروز میشد خدایان شهر را نابود میکرد و مردم رو به بردگی میگرفت. مردم در آن روزگار بر این باور بودند که با شکسته شدن و نابودی خدایانشان، آنها نیز گرفتار بدبختی و نابودی خواهند شد و سدهها نفرینشده خواهند ماند. کوروش پس از پیروزی بر پادشاه بابل، خدای مردم بابل (مردوک) را نابود نساخت و به مردم گفت میتوانند هر آنچه را که میخواهند بپرستند. از آنجایی که او انسانها را آزاد میدانست و از بردهداری بیزار بود فرمان آزادی بردگانی که در بابل زندگی میکردند را داد. بخش بزرگی از بردگان بابل، یهودیان بودند. بر پایهی نوشتههای تورات او به یهودیان گفت: «خداوند با همهی شما که مردمانش هستيد، همراه است. شما میتوانید به اورشليم بازگرديد و پرستشگاهتان را در اورشلیم نوسازی کنید ». در همین هنگام بود که منشور کوروش (استوانهی کوروش) یکی از ارزشمندترین یادگارهای وی ساخته شد. کوروش نخستین فرمانروایی بود که با بردهداری پیکار کرد. مردم را در پرستش خدایشان آزاد گذاشت تا هر کسی راه خودش را برگزیند و بهترین آییننامه و قانون حقوق بشر را نگاشت.
پیروان کیش یهود همواره به بزرگداشت کوروش بزرگ میپردازند و او را یکی از رهاییبخشها و منجیان خود میدانند. روز 7 آبان همواره در یاد یهودیان سراسر جهان خواهد ماند روزی که یهودیان از چنگال بردگی و بندگی رهایی یافتند. در 14 آوریل 2015 اسرائیل از تمبر یادبود کوروش بزرگ رونمایی کرد. بر روی تمبر بزرگداشت کوروش بزرگ، به سه زبان عبری، انگليسی و پارسی، جملههایی نوشته شده که یکی از آنها جملهی یاد شده از او در تورات است که گفت: «خداوند با همه شما که قوم او هستيد، همراه است. شما اجازه داريد که به اورشليم بازگرديد».
چه کسانی این روز را روز کوروش یا زادروز کوروش نامیدند؟
به پیشنهاد بنیاد نجات پاسارگاد (Save Pasargard Institute) روز 7 آبان به نام روز کوروش بزرگ نامگذاری شده است. این سازمان میگوید که این روز در گاهشمار یونسکو نامگذاری شده است ولی چنین نیست. هنوز در گاهشمار یونسکو روزی به نام روز کوروش بزرگ نامگذاری نشده است. برخی از مردم از روی ناآگاهی این روز را زادروز کوروش بزرگ دانستند و با سخنپراکنی در این باره به گسترش باوری نادرسیت پرداختند که 7 آبان را زادروز کوروش بزرگ میداند. این روز از آنجایی که یکی از روزهای بزرگ برپایی حقوق بشر است میتواند به نام روز کوروش بزرگ نامگذاری شود ولی زادروز او نخواهد بود.
من هم امیدوارم این روز به نام روز جهانی کوروش بزرگ نامگذاری شود و آرزو میکنم که انسانها همواره آزاد زندگی کنند و در چنگال بردگی و بندگی نباشند. آرزو میکنم روزی برسد که همهی انسانها در گزینش دین و باورشان آزادانه رفتار کنند.